Operatie Big Brother is ingezet. Alle Zuid-Afrikanen met een mobiele telefoon moeten zich registreren met volledige naam en toenaam, voorzien van identiteitsdocument en bewijs van adres. Vanaf 1 juli geldt er een nieuwe identificatieplicht bij de aanschaf van een nieuw contract (abonnement of prepaid) en ook bestaande klanten moeten zich binnen achttien maanden registreren. Zo niet, dan wordt de simkaart geblokkeerd.
Het ministerie van justitie hoopt met deze keiharde aanpak diepe gaten te slaan in criminele netwerken, die zich vaak van anonieme prepaid-abonnementen bedienen om hun acties te coördineren. Met de nieuwe registratieplicht kan justitie - mits de rechter toestemming geeft - de criminelen afluisteren, en bovendien van minuut tot minuut hun gangen nagaan. Is het idee.
Uiteraard is dit een gigantische operatie, in een land met meer mobieltjes (51 miljoen) dan inwoners (48 miljoen). De meeste Zuid-Afrikanen hebben twee of drie mobieltjes. De kosten zijn voor rekening van de telecomjongens. Alles voor de goede zaak, uiteraard.
Echter.
Nog niet zo heel lang geleden heeft Groot-Brittannië een visumplicht ingevoerd voor Zuid-Afrikanen. Niet omdat het ZA paspoort niet deugt, maar omdat de paspoortverstrekkers er graag wat bijbeunen. Voor een paar knaken is het op elke hoek van de straat te koop. Een beetje crimineel heeft er minstens vijf.
En bovendien: mobiele bellers die in een krottenwijk wonen – dus geen officieel woonadres hebben - mogen als adres de dichtstbijzijnde school, kerk of postkantoor opgeven.
Dus...
Ik heb er niet voor geleerd, maar ik heb het donkerbruine vermoeden dat de hele nieuwe Regulation of Interception of Communications and Provision of Communication-Related Information Amendment Act (klinkt wel stoer, hé?) niet echt veel gaat uithalen.
Ach.
Vanochtend werd op de lokale Radio1 één van onze 35 ministers (hoezo werkverschaffing) geïnterviewd over de gebrekkige dienstverlening door gemeentes, die zaken als wegwerkzaamheden, waterzuiveringen en drinkwatervoorziening maar niet goed op de rit krijgen. Zegt de minister: "Het ís ook moeiijk. In een gemeente als Ventersdorp bijvoorbeeld is maar één gemeenteraadslid die kan lezen en schrijven. De rest is analfabeet. De hele gemeenteraad is afhankelijk van die ene man."
Zelfs de geharnaste radiopresentator was er even stil van. En ik rolde lachend uit de auto.
donderdag 2 juli 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten